Sielun odottamisen taito

Olet ehkä kuullut tarinan eurooppalaisesta, joka liikkui Afrikassa paikallisen oppaan mukana: Tarinan mukaan määränpäätä kohti kiiruhtava eurooppalainen ihmetteli, miksi opas pysähtelee polun viereen kesken matkanteon ilman näkyvää syytä. Opas kertoi odottavansa, että hänen sielunsa ehtii mukaan. Tarinan mukaan sielu liikkuu hitaasti ja jotta ihminen voisi jatkaa eteenpäin, sitä on pysähdyttävä odottamaan. Pysyykö sinun sielusi mukana arjessa ja elämän valinnoissa?

Pandemia-aika on haastanut elämäämme ja arkeamme monin tavoin. Olemme jo lähes kahden vuoden ajan opetelleet, mitä on tavoitella fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä käytännössä. Olemme innostuneet kotoilusta ja luonnosta sekä nauttineet perhe-elämästä. Läheisten lähellä, luonnossa ja rauhassa on ihmisen hyvä olla. Siellä sielu löytää nopeasti tiensä määränpäähän.

Elämässä on tärkeää myös toteuttaa ammatillista ja henkilökohtaista itseään: rakentaa omaa työtään, tehtäväänsä ja paikkaansa maailmassa ja saada aikaan asioita. Työelämällä on iso rooli aikaansaamisen kokemisessa mutta myös yhteisöllisyydessä ja ihmisen elämän merkityksellisyydessä. Korona-aika on hivuttanut tiimien jäseniä erilleen ja uuteen työhön vaihtaminen saattaa houkutella, jos oma työ ei aidosti innosta ja ole linjassa omien arvojen kanssa. Ihmiset kotiutuvat työpaikkaan jossa saa toteuttaa itseään, ja joka pitää huolta - myös etänä.

Elämä eletään arjessa. Kasvupsykologina tehtäväni on auttaa ihmisiä huomaamaan itselleen tärkeitä asioita. Jo yksi tapaaminen aidosti rinnalle asettuvan ihmisen kanssa voi tuoda oivalluksen, joka johtaa sisäisen maailman muutokseen ja pieneen askeleeseen eteenpäin. Silloin kaikki alkaa näyttää toisenlaiselta ja potentiaalisia kasvun polkuja löytyykin yhtäkkiä jopa useampia. Yhden tapaamisen mittaisessa prosessissakin tärkeintä on sen aloittaminen.

Uskon, että tunnistat sisimmässäsi - jossain sydämen tietämillä - miltä tuntuu, kun sielusi on mukana. Jos se ei tahdo pysyä vauhdissasi, voit pysähtyä odottamaan milloin tahansa ja se tulee kyllä luoksesi. Sielun odottaminen on taito, jota voi oppia.


Elina Lillstrang, 26.1.2022 

Tilaa uusimmat sisällöt sähköpostiisi

Jätä yhteystietosi

Offline Website Creator