Onko kasvu vaatimus?   

Saku Tuominen kuvaa kirjassaan Kuinka puut kasvavat puiden kasvua kuten minä ajattelen ihmisen kasvusta: näemme usein pituuskasvun, jota yrityselämässä voidaan mitata vaikkapa kehittyneenä liikevaihtona tai henkilöstömääränä tai ihmisen elämässä asunnon neliömääränä, palkkakehityksenä tai ulkoisina merkkeinä elämässä etenemisestä. Kuten puut, myös ihmiset kasvat myös leveyttä ja syvyyttä. Ihmisen kasvu on sitä, kun löydämme paikkaa maailmassa, oikeita ihmisiä ympärillemme, mielekästä tekemistä omilla vahvuuksillamme ja tapaa rakentaa muiden kanssa parempaa elämää meille kaikille. 

Osaamme jo nähdä ja mitata pituuskasvua niin ihmisen kuin yrityksenkin elämässä, mutta suuri mahdollisuus piilee leveyden ja syvyyden kasvun näkyväksi tekemisessä. Voisiko ihmisen kasvua mitata leveyden ulottuvuudella vaikkapa innostavien ympärillä olevien ihmisten määrällä tai heidän kanssaan käytettyinä tunteina? Ja voisiko syvyyttä mitata vaikkapa huippuprojekteina, joissa olet kokenut onnistumisia ja joita kannat upeina muistoina, tärkeinä oppeina ja osaamisen tiivistyminä mukanasi myös tulevaan? Tarkasteltaessa kasvun leveyttä ja syvyyttä voimme myös nähdä lukuisia rajapintoja kasvuun vaikuttamisessa, ikään kuin pieniä askeleita tai tehtäviä. Leveyden ja syvyyden kasvattaminen on innostavaa, myönteistä ja hyvällä tavalla arkista.

Business terapeuteiksi Tampereen kesäyliopistossa opiskeleva ryhmä kysyi minulta muutama kuukausi sitten kasvupsykologi-nimikkeeseeni viitaten: onko kasvu vaatimus? Tulkitsin heidän tarkoittavan: Onko meidän osoitettava jatkuvaa pituuskasvua? Pituuskasvu on minun näkökulmastani katsoen seurausta leveyden ja syvyyden kasvusta. Jos koet pituuskasvun vaatimuksena, on ehkä syytä tarkastella motiivia tuon vaatimuksen taustalla, esim. onko vaatimus lähtöisin sinusta vai tuleeko se sinulle annettuna ulkopuolelta? Leveys ja syvyys kasvavat luonnostaan, kun elämme elämäämme hyvin ja eteenpäin.

Kasvu ei ole siis vaatimus. Se on hyvä elämä.


20.3.2023 Elina Lillstrang  

Tilaa uusimmat sisällöt sähköpostiisi

Jätä yhteystietosi

Offline Website Creator