Sisäinen yrittäjyys kasvattaa hyvinvointia   

Yrittäjän päivän läheisyydessä olen miettinyt yrittäjyyttä. Minulle yrittäjyyden ytimessä on toiminta ja se onkin juuri se asia, jota me kaikki voimme yrittäjiltä oppia: Pienen yrityksen yrittäjä siirtyy nopeasti tuumasta toimeen. Hän luottaa intuitioonsa ja ihmisiin lähellään, on monessa mukana ja saa aikaan paljon tuloksia ja synnyttää uutta energiaa käytettäviksi seuraaviin kohteisiin. Menestyksen salaisuus on usein toiminta.

Yhteiskuntamme elää monessa mielessä yrittäjyydestä - ennen kaikkea sisäisestä yrittäjyydestä, joka voi olla meidän jokaisen elinvoima huolimatta elannon ansainnan sopimusmuodosta. Sisäinen yrittäjyys synnyttää ratkaisuja, kutsuu ihmisiä ympärilleen ja saa aikaan asioita. Sisäinen yrittäjyys tuottaa hyvinvointia yhteisen tekemisen ja merkityksellisyyden löytämisen kautta.

Olemme laajalti huolissamme mielen hyvinvoinnin heikkenemisestä. Huolta riittää, mutta ratkaisut ovat hajallaan ympäriinsä. Mielen hyvinvointia kasvattavaa ja kokoavaa voimaa ei ole näköpiirissä. Voisiko sisäisen yrittäjyyden vahvistuminen tuoda oikeanlaista voimaa mielen hyvinvoinnin kasvuun?

Kulttuurissamme vallitsee mielikuva, jossa hyvinvointi syntyy ongelmien ratkaisemisesta niihin kaivautumalla: eli mitä enemmän ongelmia pyöritellään, otetaan niihin eri näkökulmia ja pyritään löytämään juurisyitä, sen parempi? Minun kokemukseni mukaan näin ei ole. Hyvinvointi syntyy pikemminkin ongelman asettamisesta uuteen mittakaavaan, tauolle tai marginaaliin ja keskittymisestä jonkin konkreettisen, myönteiseen suuntaan johtavan asian tekemiseen. Tällöin vapautuu energiaa elämän elämiseen eteenpäin ja mielekkäiden asioiden ja näkökulmien löytämiseen. Jo sanojen valitseminen voi auttaa: voimme esimerkiksi harjoitella puhumaan siitä, miten haluaisimme asioiden olevan (sen sijaan, että puhumme siitä, millainen ongelma on).

Pelkään pahoin, että mielenterveyspalveluissamme tuumataan liikaa, kun yritetään löytää mahdollisimman sopiva palvelu. Tärkeämpää olisi toimia heti ja jo ensimmäisen vastaanottajan pitäisi tarjoa apua vaikka vain kysymällä, mikä elämässäsi on hyvin ja auttamalla vahvistamaan hyviä asioita. Myöskään syvälle kaivautumista ei tarvita läheskään kaikkien ihmisten kohdalla: paljon inhimillisempi vaihtoehto olisi viestiä ihmiselle, että hyvin monella tavalla voi elämäänsä elää ja auttaa häntä kokoamaan ja keskittämään omat voimavaransa juuri tälle ihmiselle merkityksellisiin ja sitä kautta hyvinvointia tuottaviin asioihin. Voisimmeko mielenterveyspalveluissa omaksua lisää sisäistä yrittäjyyttä, toimia heti ja keskittyä ratkaisuihin? Yhden tapaamisen työskentelyn lähtökohdasta toimivaa mielenterveyspalvelua käynnistetään tällä hetkellä jo Satakunnan hyvinvointialueella - odotan innolla tuloksia ja vaikutuksia.

Sisäinen yrittäjyys on yksi ratkaisu mielen hyvinvoinnin kasvattamiseen - meille jokaiselle.

Hyvää sisäisen yrittäjän elämää!


8.9.2023 Elina Lillstrang

Tilaa uusimmat sisällöt sähköpostiisi

Jätä yhteystietosi

HTML Generator